Oprichting en naam

Volgens het verenigingsarchief, officiële statuten uit 1965 en de viering van de diverse jubilea, werd de fanfare opgericht in augustus 1897. Ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum werd echter door Jo Candel (samensteller van het jubileumboek) al speurend in de diverse archieven ontdekt dat de officiële oprichtingsdatum 6 augustus 1896 is. De verklaring die hij geeft waarom de vereniging zelf altijd is uitgegaan van 1897 bestaat uit het feit dat het eerste optreden pas in 1897 zal hebben plaats gevonden.

De fanfare werd opgericht door schoolmeester J.L. Janssen. Hij was tevens de eerste dirigent. Baron de Selys was de eerste president en verder is bekend dat de heren F. Lizin en H. Limpens deel uit maakten van het bestuur. Van 1896 tot zeker 1909 heette de vereniging Fanfare St. Corneille, vernoemd naar de patroonsheilige van de parochie de heilige Cornelius. Dit is in een later stadium veranderd in Fanfare Sint Cornelius. In 1898 schonk Baron de Selys het eerste vaandel van de vereniging.

Wie is St. Cornelius

Paus Cornelius (251 tot 253) werd geconfronteerd met het probleem der afgevallen christenen die na het einde van de vervolging weer in de gemeenschap wilden worden opgenomen. De heilige Cornelius werd na een jaar pontificaat verbannen naar Civitavecchia waar hij het volgende jaar stierf. Omdat hij veel te lijden heeft gehad, werd hij als martelaar beschouwd. De Kerk van Rome vierde de datum van zijn definitieve begrafenis op het kerkhof van St. Callixtus op 14 september. Zijn graf werd het doel van voortdurende pelgrimstochten en het getuigt van de bloeiende verering van de martelaren in Rome. Het stoffelijk overschot van de heilige Cornelius werd begraven in een wijde vierhoekige nis. Voor die nis werd een marmeren gedenksteen geplaatst waarop gegraveerd stond: Cornelius EP (iscopus) MARTYR (martelaar). Als martelaar en heilige vereerd, werd hij, vooral in de middeleeuwen, veel aangeroepen als beschermer tegen vallende ziekte.

Fanfare

Na de oprichting bestonden de activiteiten van de fanfare hoofdzakelijk uit het opluisteren van kerkelijke gelegenheden en andere feestelijkheden in Borgharen. Later worden er ook binnen en buiten Borgharen concerten gegeven. Ook wordt er deelgenomen aan muziekwedstrijden in Limburg en België.

In 1931 werd voor de eerste keer deelgenomen aan een concours onder leiding van dirigent De Pauw Jr. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de fanfare vanaf 1 april 1942 tot 16 september 1944 niet actief. Hierna werden de activiteiten in de geest van die tijd weer opgepakt. Ook hield de fanfare zich in die tijd bezig met het organiseren van diverse acties om de financiën op peil te houden. Hierna is er duidelijk een toename van activiteiten waar te nemen, zowel op het muzikale vlak als op het financieel/organisatorische vlak.

Tot heden hebben er 16 verschillende dirigenten voor het fanfarekorps gestaan. Opmerkelijk is dat de laatste 50 jaren twee dirigenten uit dezelfde familie op de bok hebben gestaan.

In 1967 werd Jean Sassen (unne jong vaan ut dörrep) tot dirigent benoemd. De komst van Jean luidde voor de fanfare en voor vele fanfareleden een geheel nieuwe periode in. De ambities werden veel groter dan ooit in de voorafgaande jaren. In 1984 werd Wilfred Sassen, de zoon van Jean, tot tweede dirigent benoemd. Op 6 september 1992 vierde Jean zijn 25-jarig jubileum als dirigent van de fanfare. In 2000 nam Wilfred definitief het stokje van Jean over.

De fanfare heeft met regelmaat deelgenomen aan diverse concoursen. Onder leiding van dirigent Jean Sassen wist de fanfare diverse malen te promoveren. Onder zijn leiding behaalde St. Cornelius op de bondsconcoursen van de LBM in de afdeling Superieur in 1991 en 1996 een mooie eerste prijs. In 2003 behaalde Fanfare Sint Cornelius onder leiding van Wilfred Sassen een eerste prijs met promotie in de afdeling Uitmuntendheid, waarna begin 2004 het Nederlands kampioenschap in diezelfde afdeling volgde.

In 2008 behaalde Fanfare Sint Cornelius onder leiding van Wilfred Sassen een eerste prijs met promotie en lof der jury in de 2de divisie, waarna Fanfare Sint Cornelius in 2013 wederom in de 2de divisie op concours ging en daar een eerste prijs met promotie behaalde.

De diverse jubilea (25, 40, 60, 75 en 80 jaar) werden in de loop der tijd allen gevierd. In 1997 werd het 100-jarig jubileum gevierd. Ter gelegenheid hiervan werd er een jubileumboek uitgegeven. Hoogtepunten van dit jubileum waren de concertreis naar Parijs en het Royal Promsconcert, dat in de sporthal te Randwyck werd uitgevoerd met medewerking van diverse artiesten, zangkoren, professionele musici en popmuzikanten.

Op 10 oktober 1998 werd het unieke concert ‘muziek zonder drempels’ ten gehore gebracht. Dit concert werd uitgevoerd door de fanfare, de jeugdfanfare en ensembles van instellingen voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten. In de ‘Platte Zaol’ te Maastricht werd er een middag muziek gemaakt onder leiding van Jean Sassen, terwijl als intermezzo enkele sketches door onze gehandicapte medemensen werden opgevoerd. Dit bijzondere gebeuren was een fantastische ervaring en werd door de vele muzikanten en vrijwilligers die hier aan mee werkten als een uniek en zeer inspirerend evenement ervaren.

In 2007 werd het 110-jarig jubileum van de fanfare groots opgeluisterd door een spetterend jubileumconcert “Rech Oet ut Hart” in het Theater aan het Vrijthof. Tijdens dit concert gaven naast de fanfare, die onder leiding stond van Wilfred Sassen, verschillende groepen en artiesten acte de presénce. Zo was er een optreden van onze drumband met Jongerenkoor Vivas, violisten Wilfred Sassen (2e concertmeester LSO) en Marta Lemanska (concertmeester bij Guido Dieteren en Marco Borsato) , zanger Tejo Verstappen (musical ‘Mens aan de Maas’) en zangeres Mathilda Wanrooij (koorschool ‘Canzonetta’). De Mambo Beach Band gaf een geweldige show en volkszangeres Beppie Kraft bracht enkele lekkere Limburgse ‘sjoenkeleers’ en meezingnummers ten gehore.

Op 19 juni 2011 verzorgde onze fanfare met Fanfare Sint Martinus Itteren, Harmonie Sint Agnes Bunde, Koninklijk Erkend Mannenkoor Borgharen en Vocal Group Get Real uit Bunde het concert ‘Limburg Open Air Proms’, dat vanwege barre weersomstandigheden in de Polfermolen in Valkenburg werd uitgevoerd. De solisten Geralt van Gemert (zang), Wilfred Sassen (viool) en Maurice Monfrance (zang) zorgden voor een speciale invulling van dit muzikale festijn.

Op 20 november 2016 stond Auditorium 2 van MECC Maastricht in het teken van een wereldreis. Ruim 100 muzikanten en artiesten betraden deze middag het podium om voor een goed gevulde zaal een zeer gevarieerd programma ten gehore te brengen. De middag begon met het spektakelstuk “The Legend of Troy”, een muziekwerk uitgevoerd door 35 slagwerkers onder leiding van Erik van Wegberg. Na de pauze was het de beurt aan de fanfares uit Borgharen en Wijck onder leiding van Wilfred Sassen. Veel landen in Europa werden bezocht, hetgeen resulteerde in een zeer gevarieerd programma. Licht in het gehoor liggende muziek, meezingers, meedansers, sjoenkelen… Geralt van Gemert en een Mexicaanse mariachi band zorgden samen met de fanfares voor feestelijke en vrolijke muziek, terwijl Beppie Kraft enkele van haar prachtige Limburgse schlagers ten gehore bracht.

Drumband

Het ontstaan van de drumband is analoog aan die van de fanfare. De (eerste) drumband werd in het voorjaar van 1957 opgericht, maar was al snel uit elkaar gevallen. Reden hiervoor was het niet nakomen van een belofte door het toenmalige bestuur. De eerste trommen werden voor een vriendenprijs aangeschaft bij muziekhandel Hanssen. Beloofd was om nieuwe snare trommen aan te schaffen bij het behalen van een goed resultaat op het drumbandtreffen in Waubach. Buiten verwachting keerde de drumband terug met de 1e prijs. De beloofde trommels werden echter nooit aangekocht, omdat het bestuur het geld spendeerde aan de aankoop van o.a. een nieuwe tuba voor de fanfare. Na Waubach werd er nog enkele malen uitgetrokken, maar na een conflict met enkele fanfareleden was de maat vol en werden de trommen ingeleverd. In 1959 werd een nieuwe drumband opgericht met een eerste optreden in 1960. Initiatiefnemers waren voorzitter Michel Limpens †, Sjaak Hensen † en Bèr Schoonbrood †.

Eigenlijk zijn 3 grote periodes te onderscheiden van instructeurs die hun stempel hebben gedrukt op de historie van de drumband. Ieder op hun eigen manier.

§ Jos Ubachs † (1965 – november 1985)

Jos moest als zeer jonge instructeur eigenlijk vanuit het niets beginnen. Hij moest de leden de beginselen van trommelen bijbrengen. Eerst met eigen gemaakte tekens, later via solfège. Dit alles met een grote discipline, welke toentertijd zeker nog paste en werd geaccepteerd.

§ Eric Crauwels (november 1985 – 27 februari 1987,  8 oktober 1990 – 1 februari 1999 en september 2017 – heden)

Eric kenmerkte zijn periode met moderne composities, vaak ook van eigen hand. Hij begon eigenlijk de overgang te maken ‘van snaredrum naar percussie’, hetgeen vooral in de beginjaren moeilijk over te brengen was naar de drumbandleden.

§ Erik van Wegberg (6 oktober 1999 – september 2017)

Erik heeft in feite de draad van zijn voorganger opgepakt en verder geperfectioneerd. Hij neemt daarbij de onderlinge saamhorigheid van de groep als basis. Hij ziet in elk concert, evenement of concours een nieuwe uitdaging en weet de leden hiervan ook te overtuigen.

De overige instructeurs hebben natuurlijk ook hun steentje bijgedragen aan de successen van de drumband, maar hebben vaak vanwege de relatieve korte periode niet zo hun stempel op de evolutie van de drumband kunnen drukken.

De drumband nam in de loop der jaren deel aan diverse drumbandtreffen en festivals. Uiteraard werd het niveau gemeten op de (stads)drumbandconcoursen en bondsconcoursen, waarbij herhaaldelijk eerste prijzen (met lof der jury) en promoties werden behaald. Zo behaalde de drumband in 1975 onder leiding van Jos Ubachs het hoogste aantal punten van het gehele bondskampioenschap en werd daarmee Limburgs Kampioen in de 1e divisie. Onder leiding van Eric Crauwels werd onder meer in 1994 tijdens het bondskampioenschap een eerste prijs met promotie in de 1e divisie behaald en in 1998 tijdens het bondsconcours een eerste prijs in de eredivisie. Met instructeur Erik van Wegberg behaalde de drumband in 2003 en 2006 bij het bondsconcours een eerste prijs met promotie en tevens het Limburgs kampioenschap.

Ook zijn er een aantal bijzondere momenten geweest die de drumband tijdens haar bestaan beleefd heeft. Zo is het 25-jarig jubileum in 1985 groots gevierd en heeft de drumband in 1997 deelgenomen aan het 100-jarig jubileum concert van de fanfare in de Sporthal te Randwyck. In 2000 was er ter ere van het 40-jarig jubileum in april een feestweekend en in oktober een concertreis naar Antwerpen. In 2005 heeft de drumband wederom een concertreis naar Antwerpen en Oostmalle gemaakt.

In 2007 werd er in Theater aan het Vrijthof een bijzonder concert gegeven ter gelegenheid van het 110-jarig jubileum van de fanfare en in 2009 werd deelgenomen aan ‘Drumpop’ te Horst. Het 50-jarig jubileumfeest van de drumband werd in 2010 gevierd met in april een concertreis naar Parijs en Euro Disney, in september een grootse reünie met feestavond en werd op 12 december in de Maastricht Music Hall muzikaal afgesloten met een bijzonder galaconcert ‘Musica per Tutti’. Hier bracht onze drumband een breed scala aan slagwerk- en percussiemuziek ten gehore. Samen met de fanfare, zangeres Caroline Ermers, Jongerenkoor Vivas en de dorps gebonden verenigingen Koninklijk Erkend Mannenkoor Borgharen en Balletgroep de Maaskluivers Borgharen zorgden zij voor een schitterend evenement vol muziek, zang en dans.

Ook werd ter ere van het 50-jarig jubileum een jubileumboek uitgegeven. Vanwege het grote succes van ‘Musica per Tutti’ werd besloten om op 8 juni 2014 in Auditoriumzaal 2 van het MECC Maastricht wederom een groots slagwerkspektakel ten gehore te brengen, onder de naam all4music ‘percussion&friends’. Samen met Vocal Group Get Real, Showdance Group D-Energizers, Maurice Monfrance en musicalster Suzan Seegers zorgde onze percussiegroep voor een spetterend muzikaal festijn.

Als vervolg op het concert in 2014 heeft de drumband op 20 november 2016 in samenwerking met de fanfare en Wieker Fanfare Sint Franciscus het concert all4music ‘folk around the world’ in Auditoriumzaal 2 van het MECC Maastricht ten gehore gebracht. Hier werd onder meer samen met 2 andere slagwerkgroepen het uitdagende slagwerkstuk ‘The Legend of Troy’ uitgevoerd. Dit is een compositie geschreven voor 35 slagwerkers, piano en 2 zangeressen.